Valmentajavalmennus

Valmentajavalmennusohjelma tähtää tuomarointi- ja valmennustaitojen siirtämiseen sukupolvelta toiselle. Toiminta on nuorten nuorille pyörittämää ja se perustuu vapaaehtoisten, aiemmin kurssin käyneiden uutteraan työhön. Kurssilaiselta vaaditaan harrastuneisuutta lajinsa saralla, kokemusta keppihevosvalmentamisesta (muutamatkin tunnit tutuille riittävät) ja heidän tulee olla vähintään HeA-tasoisia (kouluosiossa tarvitaan videosuorituksessa VaB-tason liikkeiden osaamista edes välttävästi sekä englanninkielen taitoa). Valmennus suoritetaan joko este- tai koulupuolelle. Toistaiseksi muiden lajien lopputehtäviä ei voi suorittaa, mutta koulutus on yleispätevä moneen lajiin. Voit osallistua kerrallaan vain jompaan kumpaan koulutukseen (este- tai koulu). Ikärajaa meillä ei ole, mutta yleinen ikäsuositus on 12-vuotiaasta eteenpäin.

HUOM! Valmentajakoulutuksen käyneet ovat suorittaneet kurssin ja päässeet läpi yhdistyksen loppukokeesta, josta hyvästä he saavat virallisen valmentajan/tuomarin-tittelin. Yhdistyksen järjestämä kurssi ei kuitenkaan anna mitään virallista toimilupaa tai tutkintoa. Tarkoituksena on tarjota koko maan laajuisesti yhä paremmin tehtäviensä tasalla olevia, aktiivisia valmentajia ja tuomareita ja näin nostaa yhteisön sisäistä tietotaitoa. Yhdistys ei ota vastuuta valmistuvien valmentajien tai tuomareiden toimista jatkossa.

Valmentajavalmennus 2019

Otamme vuonna 2019 valmennukseen 30 ensimmäistä ilmoittautujaa. Osallistuvien tulee olla yhdistyksen jäseniä ja maksaneet vuoden 2019 jäsenmaksun (lue lisää liittymisestä täältä). Paikat menevät nopeasti, joten otathan meihin pian yhteyttä! Ilmoittautuminen alkaa 13.5. ja päättyy 1.6. (tai kun paikat loppuvat).  Voit edelleen suorittaa vain yhden kokeen, mutta jos suoritit kurssin jo viime vuonna, voit täydentää myös toisen lajin (jolloin teet vain tehtävät 2 (a tai b), 4 ja 5, mikäli olet suorittanut edellisen valmentajavalmennuksen ennen vuotta 2018, tulee sinun myös tehdä tehtävä 3.) tai tehdä vain kilpailutuomarikokeen. Muistathan mainita tämän ilmoittautuessasi, sillä täydentäjiä ei lasketa 30:n kurssilaisen määrään!
Jos keskeytit viime vuonna ja haluat ottaa kurssin uudelleen, tulee sinun palauttaa kaikki tehtävät samaan tapaan kuin muidenkin tavallisten kurssilaisten.

Kurssien sisältö

(I vaihe)
Kurssilaisia sivistetään valmennusohjelman aikana seuraavissa aiheissa:

 • Opettamisen oppiminen, vuorovaikutustaidot
 • Lajeihin tutustuminen (erilliset tehtävät koulu- ja estepuolelle)
 • Keppihevosratsastajan fysiikka ja kehonhuolto
 • Oma ratsastus ja valmennus – kehittyminen, palautteen anto ja vastaanotto

Loppukoe:

 • Näyte omasta ratsastuksesta (videona, palautus nettiin)
 • Valmennusnäyte (videomuodossa)

Kunkin aihealueen ohessa tehdään ja palautetaan aikarajaan mennessä aiheeseen liittyvät lyhyet tehtävät. Tehtävänannnot ja viimeiset palautuspäivät lähetetään sähköpostitse. Ensimmäisen osan kaikki tehtävät ovat pakollisia kaikille ja niiden palautus hyväksytysti oikeuttaa ”Virallinen valmentaja”-titteliin.

(II vaihe)

Tuomarointikoe voidaan suorittaa heti I-vaiheen jälkeen. Se tehdään netissä monipuolisella kokeella, joka testaa SRL:n sekä SKHH ry:n kilpailusääntöjen tuntemusta ja tuomarointitaitoa. II-vaihe ei sisällä opetusta. Kokelas voi tehdä kokeen vain lajissa, jossa on suorittanu I-vaiheen. Kurssilaiset pyytävät omatoimisesti suorituslupaa sähköpostitse heti, kun ovat saaneet palautteen valmentajavaiheen suorittamisesta. Kokeessa saa pitää kilpailusääntöjä esillä ja siitä läpipääsemiseksi on saatava vähintään 60 % kokeen pisteistä.

Kurssien suoritus

Kurssit pidetään netissä. Kokelaille lähetetään luettaviksi materiaaleja ja tehtäviä, joilla on viimeinen palautuspäivä. Kustakin tehtävästä lähetetään palaute kurssilaiselle. Kaikki, jotka ovat osallistuneet tehtäviin ja palauttaneet suoritukset, hyväksytään yhdistyksen listoille virallisina valmentajina.

Kouluttajat

Kouluttajat ovat aiemmin vastaavan koulutuksen saaneita tai vanhempia harrastajia. Kaikki valmistuneet ovat vapaita liittymään kouluttajatiimiin ja tekemään materiaaleja. Tänä vuonna tehtävän yksi ohjaa Liisa S., tehtävän kaksi Jasmin ja loput tehtävät Venla/Tyti.

Lähetäthän kaikkien tehtävien vastaukset osoitteeseen skyhdistys.valmentajavalmennus@gmail.com

Käsiteltävät tekstit ja palautuspäivät:

 1. Lyhyt tutustuminen keppihevosvalmennuksen pedagogiikkaan (Palautuspäivä: 1.7.)
 2. Lajikohtainen tehtävät: (Jompi kumpi, palautus 8.7.)
  a) Kouluratsastus
  b) Esteratsastus
 3. Keppihevosharrastajan fysiikka ja kehonhuolto (Palautus 14.7.)
 4. Oma videosuoritus (Joko este- tai kouluratsastuksen ohjeiden mukaisesti, palautus 14.7.)
 5. Videovalmennus (Oman lajin tehtävän mukaisesti palautus 28.7.)

Muistattehan laittaa tehtäviänne palauttaessa ilmoittautumisnimenne mukaan!

Ilmoittautuminen:

Ilmoittaudu Ilmarijärjestelmässä tästä linkistä.

Ilmoittautuminen on sitova! Kurssista pääsee läpi suoritettuaan kaikki tarvittavat osakokeet ja -tehtävät. Voit osallistua vain joko este- tai kouluosuuteen yhdellä suorituskerralla ja kaikki lajikohtaiset on tehtävä kyseisestä lajista.

Ilmoittautuneet

Tältä listalta löydät kaikki ilmoittautuneet sekä hyväksytyt suoritukset. Mikäli huomaat listalla virheitä, otathan meihin yhteyttä.