Yleistä kilpailuista

Keppihevoskilpailut

Kuten oikeilla hevosilla, myös keppihevosilla voidaan kilpailla kymmenissä eri lajeissa. Lajiesittelyt ja arvostelumenetelmät löydät täältä tai lajiliiton sivuilta. Kisojen tarkoitus on vertailla ratsukoiden taitoja tai ulkonäköä, joskus kisoista muodostuu perinne, jonne kokoonnutaan kertomaan kuulumisia ja tapaamaan kaukaisia harrastajakavereita.

IRL-kilpailut

IRL-kilpailut tapahtuvat oikeassa elämässä. Kilpailut voivat olla hyvin monen tyylisiä kuten isoja kilpailuja, joihin tulee useita kymmeniä harrastajia ja liki yhtä paljon katsojia tai aivan pieniä, pienen porukan kisoja. Paikkana, jossa tapahtuma järjestetään voi toimia esimerkiksi kotipiha. Yleensä kilpailuista ilmoitetaan Suomen keppihevosfoorumilla ja/tai tallin omilla sivuilla. Kilpailukutsusta löytyy kisapäivä, viimeinen ilmoittautumispäivä, kellonaika, milloin kilpailut alkavat ja milloin saa tulla lämmittelemään, luokkien korkeudet tai vaatimustasot, kuinka monesti sama henkilö saa osallistua luokkaan ja luokkien maksimiosallistujamäärät. Monesti järjestäjä pyytää pientä osallistumismaksua, joilla rahoitetaan palkinnot ja muut kulut. Kisapäivänä kilpailijat tulevat sovitusti paikalle ja luokat pidetään ja arvostellaan. Luokkien jälkeen on palkintojen jako, jossa julkistetaan ja palkitaan yleisimmin kolme tai viisi luokan parasta. Ahkera järjestäjä laittaa tulokset ja ajat tai pisteet myös nettiin. Kisapaikoilla on etenkin isoimmissa kisoissa myös muuta toimintaa, kuten buffetti ja myyntipöytä. Kisoihin tullaan myös tutustumaan uusiin kavereihin tai tapaamaan vanhoja tuttuja.

Mitä kisoja varten sitten tarvitaan? Oleellisimmat tarvikkeet ovat palkinnot, joita voi olla hyvin monenlaisia. Ruusukkeet, pokaalit, loimet tai tavarapalkinnot kelpaavat hyvin. Esteluokissa tarvitaan sopiva määrä esteitä, jotka koostuvat puomeista ja tolpista. Puomit saa askarreltua, vaikka harjanvarsista tai aurauskepeistä ja tolpat rakennettua puusta tai tuoleista. Koulukisoissa tarvitaan aidat, joiksi kelpaavat esimerkiksi maapuomit ja numeroita varten ämpärit tai pujottelutötteröt. On hyvä myös varata karsinoita tai harjauspuomi, johon hevoset on hyvä jättää suoritusten välillä. Kalustoa on harkittava joka kisoissa erikseen, tarvitaanko kilpailuissa kenties katosta sateen varalle, tuomariston pöytää, tuoleja katsojille, lämmittelyesteet ja vessa?

Kilpaileminen netissä

Netissä järjestetään kilpailuja lähes yhtä paljon kuin oikeassa elämässä, mutta monille näiden järjestäminen ja niiden toiminta voi olla vielä hämärän peitossa. Yleensä kilpailuiden järjestäminen aloitetaan valitsemalla sopiva päivä kilpailupäiväksi, jolloin järjestäjä ehtii suorittaa luokat. Kilpailuista ilmoitetaan hyvissä ajoin selkeällä kilpailukutsulla, josta löytyy tiedot minä päivänä kilpailut järjestetään, milloin on viimeinen ilmoittautumispäivä, kuinka monta kertaa yksi henkilö voi osallistua yhteen luokkaan ja montako henkilöä otetaan yhteensä per luokka. Lisäksi ilmoitetaan mahdollisista muista kriteereistä, esimerkiksi URL-näyttelyissä tulee sivuilta löytyä määrätyt tiedot ja kuvat hevosesta.

Kun ilmoittautuminen on avattu, kilpailijat ilmoittautuvat ohjeiden mukaan esimerkiksi tallin vieraskirjan tai foorumin välityksellä. Kilpailupäivänä järjestäjä arpoo tai arvostelee sijoitukset. Näyttelyissä sijat määräytyvät hevosen ulkonäön mukaan, mutta muissa luokissa lähes aina sijoitukset määräytyvät arpomalla jollakin arpakoneella. Joskus pidetään myös videokisoja, joissa jokainen kilpailija kuvaa suorituksensa ja tuomari arvostelee jokaisen samalla lailla kuin IRL-kilpailuissa.

Kun tulokset on arvottu tai sijoitukset annettu, järjestäjä laittaa ne esille, jotta kilpailijat voivat lisätä ne esimerkiksi hevostensa sivuille. Hyvä puoli URL-kilpailuissa on, että siinä voidaan kilpailla käytännössä missä vain lajeissa tai mistä päin vain maailmaa, mutta huonona puolena taas on, että toisin kuin IRL-kilpailuissa, siinä ei pääse kanssakäymiseen muiden kisaajien kanssa. Tai tuomari ei muista laittaa tuloksia ajoissa.

Hyvä tuomari

on asiallinen ja järjestelmällinen, ei menetä malttiaan, vaikka osallistujat kyselisivät asioita, joista on mainittu useampaan otteeseen ja jaksaa ilmoittaa muutoksista hyvissä ajoin. Hyvä tuomari ei myöskään jätä mitään viime tippaan, vaan hankkii palkinnot ja suunnittelee radat ajoissa. Hän on puolueeton ja huolellinen myös kisojen aikana. Pienimmät kilpailijatkin on hyvä ottaa huomioon!

Hyvä kisaaja

on vastaanottavainen, tottelee ohjeita, eikä metelöi toisten suoritusten aikana. Hän ei myöskään vaihtele ilmoittautumisiaan jatkuvasti ja siistii jälkensä, kaikilla on mukavampaa, kun järjestäjät eivät joudu siivoamaan toisten jälkiä. On tärkeää muistaa ilmoittaa ajoissa, jos ei ole saapumassa paikalle. Hän ei myöskään suutu huonosta tai ylpisty hyvästä sijoituksestaan, vaan tsemppaa muita.

Positiivisella mielellä kisaamaan!

Tuttu, vanha fraasi ”tärkeintä ei ole voitto, vaan rehti suoritus” pätee vahvasti tässäkin harrastuksessa. Monesti kilpailut ovatkin leikkimielisiä, eikä niitä saa ottaa liian tosissaan.